09.02.2015

Fürstarkivet

furst_bakom_02.jpg

For 111 år siden, 23. januar 1904, ble den da relativt unge byen Ålesund forvandlet fra en liten kystby med trehusbebyggelse til en rykende askehaug. I løpet av de neste tre årene ble den nye murbyen bygget, med hjelp og støtte fra mange kanter. Håndverkere, bygningsarbeidere og arkitekter strømmet til byen, og vi kjenner i dag til rundt 50 arkitekter og byggmestere som har tegnet bygninger i Ålesund i løpet av disse årene. Enkelttegninger fra de fleste av husene er bevart i kommunens byggesaksarkiv, men så langt er det kun arkivet etter ett av arkitektfirmaene som er kjent: arkivet etter brødrene Christian og Hans Backer Fürst.

Arkivet strekker seg over en lang periode, fra 1890-tallet og helt fram til slutten av 1930-tallet. Det var eldstebroren Christian som etablerte firmaet, og da han dro til Ålesund for å tilby sine tjenester i 1904 hadde han med den 17 år yngre broren Hans som medhjelper. 13 hus i Ålesund er signert brødrene Fürst, blant dem noen av de mest fremtredende som Rønnebergvillaen (revet), Latinskolen, Posthuset (revet) og Aalesunds Kreditbank. I tillegg hadde firmaet en stor produksjon i andre deler av landet både før og etter Ålesundsperioden. Da Christian døde i 1910 var det Hans som overtok firmaet og drev det frem til slutten av 1930-årene.

Arkivet ble i sin helhet donert til Jugendstilsenteret av etterkommerne etter Hans Backer Fürst etter at det hadde vært lagret på et loft i årtier. Materialet ble magasinert hos IKA Møre og Romsdal, og gjennom Kulturrådets tilskuddsordning ”Privatarkiv i museene” fikk Jugendstilsenteret og IKA Møre og Romsdal muligheten til å starte det omfattende arbeidet med å ordne og tilgjengeliggjøre det unike materialet i 2014.

Arbeidet består i å pakke om og ordne tegninger, dokumenter og foto, registrere, digitalisere og publisere. Siden alt materialet var pakket i ruller var det vanskelig å anslå mengden da arbeidet skulle planlegges, og det har vist seg at det dreier seg om veldig mye mer enn det en først antok. I utgangspunktet var planen å ordne hele arkivet i prosjektperioden, men størrelsen på arkivet gjør det nødvendig å dele opp arbeidet i flere mindre prosjekter. I denne omgang er det materialet fra den første perioden, ca. 1890-1914, som har blitt prioritert.

Arbeidet er organisert slik at konservator ved Jugendstilsenteret tar seg av ordning og registrering, med god faglig støtte fra arkivarer ved IKA, mens lederen for SEDAK står for digitaliseringsarbeidet. Det registrerte og digitaliserte materialet blir etter hvert tilgjengelig gjennom Arkivportalen.

 

Skrive av: konservator Torbjørn Akslen, Jugendstilsenteret.

Kommune
Ålesund